Kucharz
Okres nauki: 3 lata
Kucharz to zawód dla tych absolwentów szkoły podstawowej, którzy chcą zdobywać umiejętności w dziedzinie gastronomii, chcą zdobyć konkretny zawód i pracować w restauracjach, stołówkach i innych obiektach gastronomicznych. Ten kierunek kształcenia, w naszej szkole daje wiele dodatkowych możliwości, między innymi uczestnictwo w kursach, m.in. barmańskim, baristy, prawa jazdy kat B. i wielu innych.
Przygotowuje on też do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, jak również daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.
Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo ukończyć branżową szkołę II stopnia obejmującą kształcenie w ramach kwalifikacji “Organizacja żywienia i usług gastronomicznych” i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Jeżeli wybierzesz ten zawód to:
- poznasz zasady sporządzania potraw i napojów;
- poznasz potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów;
- nauczysz się trudnej sztuki garnirowania (dekoracji) potraw oraz napojów pod okiem doświadczonych nauczycieli oraz szefa kuchni;
- dowiesz się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą i jak być w tym lepszy od konkurencji;
- nauczysz się obsługi nowoczesnych urządzeń gastronomicznych wykorzystywanych w procesie sporządzania i serwowania potraw i napojów jakimi dysponuje szkoła m.in.: piec do pizzy, piece konwekcyjno-parowe, cyrkulatory do gotowania sous vide, pakowarka próżniowa, roboty kenwood i kitchen, maszyny do produkcji lodów, frezer do produkcji lodów tajskich, granitory do napojów chłodzonych, temperówka do czekolady, ekspresy do kawy i inne;
- zdobędziesz umiejętności pracy w zespole;
- dowiesz się, jak wykorzystywać receptury gastronomiczne;
- odbędziesz zajęcia praktyczne;
- zdobędziesz cenne doświadczenie zawodowe w zakresie organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych;
- poznasz rynek pracodawców;
- zdobędziesz zawód: Kucharz!!!
Kucharz to zawód pozwalający zdobyć na rynku pracy dobrze płatną, satysfakcjonującą pracę w zakładach gastronomicznych.
JAKO:
- wykwalifikowany kucharz,
- znawca sztuki kulinarnej,
- szef kuchni,
- organizator usług cateringowych/imprez okolicznościowych.
GDZIE (w Polsce i za granicą):
- w restauracjach,
- w restauracjach hotelowych,
- w firmach cateringowych,
- w kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
- w zamkniętych i otwartych zakładach gastronomicznych,
- w stołówkach szkolnych/ przedszkolnych/ żłobkach, szpitalnych i sanatoryjnych,
KWALIFIKACJĘ JAKĄ ZDOBĘDZIESZ PO UKOŃCZENIU SZKOŁY TO:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Absolwent szkoły, który uzupełni wykształcenie średnie w szkole branżowej II stopnia, będzie miał możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji. Po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych może zdobyć tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.