Kucharz

Okres nauki: 3 lata

Kucharz to zawód dla tych absolwentów szkoły podstawowej, którzy chcą zdobywać umiejętności w dziedzinie gastronomii, chcą zdobyć konkretny zawód i pracować w restauracjach, stołówkach i innych obiektach gastronomicznych. Ten kierunek kształcenia, w naszej szkole daje wiele dodatkowych możliwości, między innymi uczestnictwo w kursach m.in. barmańskich z elementami sommelierstwa,baristy, carvingu, prawa jazdy kat B. i wielu innych:)

Przygotowuje on też do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, jak również daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.

Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo ukończyć branżową szkołę II stopnia obejmującą kształcenie w ramach kwalifikacji “Organizacja żywienia i usług gastronomicznych” i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Jeżeli wybierzesz ten zawód to:

  • Poznasz zasady sporządzania potraw i napojów
  • Poznasz potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów
  • Nauczysz się trudnej sztuki garnirowania (dekoracji) potraw oraz napojów pod okiem doświadczonych nauczycieli oraz szefa kuchni 
  • Dowiesz się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą i jak być w tym lepszy od konkurencji
  • Nauczysz się obsługi nowoczesnych urządzeń gastronomicznych wykorzystywanych w procesie sporządzania i serwowania potraw i napojów jakimi dysponuje szkoła m.in.: piec do pizzy, piece konwekcyjno-parowe, cyrkulatory do gotowania sous vide, pakowarka próżniowa, roboty kenwood i kitchen, maszyny do produkcji lodów, frezer do produkcji lodów tajskich, granitory do napojów chłodzonych, temperówka do czekolady,  ekspresy do kawy i inne
  • Zdobędziesz umiejętności pracy w zespole
  • Dowiesz się, jak wykorzystywać receptury gastronomiczne
  • Odbędziesz zajęcia praktyczne 
  • Zdobędziesz cenne doświadczenie zawodowe w zakresie organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
  • Poznasz rynek pracodawców
  • Zdobędziesz zawód: Kucharz!!!

Kucharz to zawód pozwalający zdobyć na rynku pracy dobrze płatną, satysfakcjonującą pracę w zakładach gastronomicznych.

JAKO:

  • wykwalifikowany kucharz
  • znawca sztuki kulinarnej
  • szef kuchni
  • organizator usług cateringowych/imprez okolicznościowych

GDZIE:(w Polsce i za granicą)

  • w restauracjach 
  • w restauracjach hotelowych
  • w firmach cateringowych
  • w kawiarniach i barach szybkiej obsługi
  • w zamkniętych i otwartych zakładach gastronomicznych
  • w stołówkach szkolnych/ przedszkolnych/ żłobkach, szpitalnych i sanatoryjnych

KWALIFIKACJĘ JAKĄ ZDOBĘDZIESZ PO UKOŃCZENIU SZKOŁY TO:

HGT.02. przygotowanie i wydawanie dań

Absolwent szkoły, który uzupełni wykształcenie średnie w szkole branżowej II stopnia, będzie miał możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji. Po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.12.

Organizacja żywienia i usług gastronomicznych może zdobyć tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.