Kucharz

Okres nauki: 3 lata

Kucharz to zawód dla tych absolwentów szkoły podstawowej, którzy chcą zdobywać umiejętności w dziedzinie gastronomii, chcą zdobyć konkretny zawód i pracować w restauracjach, stołówkach i innych obiektach gastronomicznych. Ten kierunek kształcenia, w naszej szkole daje wiele dodatkowych możliwości, między innymi uczestnictwo w kursach, m.in. barmańskim, baristy, prawa jazdy kat B. i wielu innych.

Przygotowuje on też do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, jak również daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.

Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo ukończyć branżową szkołę II stopnia obejmującą kształcenie w ramach kwalifikacji “Organizacja żywienia i usług gastronomicznych” i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Jeżeli wybierzesz ten zawód to:

  • poznasz zasady sporządzania potraw i napojów;
  • poznasz potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów;
  • nauczysz się trudnej sztuki garnirowania (dekoracji) potraw oraz napojów pod okiem doświadczonych nauczycieli oraz szefa kuchni; 
  • dowiesz się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą i jak być w tym lepszy od konkurencji;
  • nauczysz się obsługi nowoczesnych urządzeń gastronomicznych wykorzystywanych w procesie sporządzania i serwowania potraw i napojów jakimi dysponuje szkoła m.in.: piec do pizzy, piece konwekcyjno-parowe, cyrkulatory do gotowania sous vide, pakowarka próżniowa, roboty kenwood i kitchen, maszyny do produkcji lodów, frezer do produkcji lodów tajskich, granitory do napojów chłodzonych, temperówka do czekolady,  ekspresy do kawy i inne;
  • zdobędziesz umiejętności pracy w zespole;
  • dowiesz się, jak wykorzystywać receptury gastronomiczne;
  • odbędziesz zajęcia praktyczne; 
  • zdobędziesz cenne doświadczenie zawodowe w zakresie organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych;
  • poznasz rynek pracodawców;
  • zdobędziesz zawód: Kucharz!!!

Kucharz to zawód pozwalający zdobyć na rynku pracy dobrze płatną, satysfakcjonującą pracę w zakładach gastronomicznych.

JAKO:

  • wykwalifikowany kucharz,
  • znawca sztuki kulinarnej,
  • szef kuchni,
  • organizator usług cateringowych/imprez okolicznościowych.

GDZIE (w Polsce i za granicą):

  • w restauracjach, 
  • w restauracjach hotelowych,
  • w firmach cateringowych,
  • w kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
  • w zamkniętych i otwartych zakładach gastronomicznych,
  • w stołówkach szkolnych/ przedszkolnych/ żłobkach, szpitalnych i sanatoryjnych,

KWALIFIKACJĘ JAKĄ ZDOBĘDZIESZ PO UKOŃCZENIU SZKOŁY TO:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Absolwent szkoły, który uzupełni wykształcenie średnie w szkole branżowej II stopnia, będzie miał możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji. Po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych może zdobyć tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.