Zakup nowoczesnych ekspresów kolbowych i młynków do mielenia kawy
Uczniowie branży turystyczno – gastronomiczno – hotelarskiej, mają możliwość udziału w stażach zawodowych, które realizowane są w zakładach pracy wyposażonych w specjalistyczny/profesjonalny sprzęt gastronomiczny,
w tym profesjonalne kolbowe ekspresy do kawy i młynki do mielenia kawy.
W okresie realizacji projektu „Turystyczno – Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego II”
w stażach uczestniczyło 225 uczniów/uczennic.
Pracodawcy, z którymi od lat współpracujemy zwracają uwagę na wiedzę i umiejętności, które teraz są szczególnie istotne i przydatne w branży restauratorów oraz cukierników. Jednym z nieodzownych elementów oferty każdej restauracji, cukierni, nawet mini obiektu gastronomicznego jest dobra, profesjonalnie przygotowana kawa.
Do tego niezbędnym jest opanowanie umiejętności obsługi profesjonalnych kolbowych ekspresów do kawy. Przygotowanie dobrej kawy oraz mlecznych napojów kawowych jest kunsztem, który wymaga wielu godzin ćwiczeń.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych pracodawców oraz chcąc podnieść atrakcyjność naszych uczniów jako przyszłych pracowników, planujemy rozpoczęcie szkolenia w trybie wewnątrzszkolnym z zakresu profesjonalnego parzenia kawy.
Nasi uczniowie posiadając elementarną wiedzę na temat parzenia kawy i obsługi profesjonalnych ekspresów do kawy będą pewniejsi idąc na staż zawodowy do każdego zakładu gastronomicznego. Będą też mogli pracować na stanowisku baristy bez obawy pracodawcy i samego ucznia o jakość przygotowywanej przez nich kawy dzięki temu, że w szkole będą mogli przećwiczyć podstawowe umiejętności sztuki baristycznej.
Aby realizacja tego kursu była możliwa w ramach projektu „Turystyczno-Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego II” zakupiono w miesiącu sierpniu 2023r. profesjonalny sprzęt: 2 ekspresy kolbowe, 2 młynki do mielenia kawy oraz drobny sprzęt niezbędny w procesie przygotowania kawy.
Już we wrześniu rozpoczniemy rekrutację uczestników kursu.