„Turystyczno – Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego III”
Projekt pn. „Turystyczno – Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego III” nr FEMP.06.11-IP.01-0117/24” realizowany jest przez Powiat Wadowicki w ramach programu Fundusze Europejskie dla Małopolski 2021 – 2027, Priorytet 6 Fundusze europejskie dla rynku pracy, edukacji i włączenia społecznego, Działanie 6.11 Wsparcie kształcenia zawodowego, typ projektu A. Podniesienie jakości kształcenia zawodowego współfinansowanego ze Środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.
Projekt pn. „Turystyczno – Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego III” to dofinansowana z Funduszy Europejskich operacja o znaczeniu strategicznym dla Małopolski.
Celem głównym projektu jest rozwijanie oferty zawodowej Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1 w Wadowicach oraz Zespołu Szkół im. Komisji Edukacji Narodowej w Kalwarii Zebrzydowskiej poprzez różne formy wsparcia prowadzące do równego dostępu do dobrej jakości, włączającego kształcenia i szkolenia oraz możliwości ich ukończenia
w okresie od 1 września 2024 roku do 30 listopada 2026 roku. W projekcie będzie odbywać się kształcenie w zawodach w branżach kluczowych dla regionu i małopolskiego rynku pracy, w których kształcenie prowadzi Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1:
- branża handlowa – zawód technik handlowiec,
- branża hotelarsko-gastronomiczno-turystyczna: zawód technik hotelarstwa i zawód kucharz,
- branża spożywcza: zawód cukiernik.
Cel będzie realizowany za pośrednictwem następujących form wsparcia zaplanowanych
w projekcie, tj.:
- Kursów zawodowych organizowanych zarówno bezpośrednio w szkołach objętych wsparciem, jak i z wykorzystaniem zewnętrznych wykonawców. Zaplanowano między innymi kursy: prawa jazdy kat. B, operatora wózka jezdniowego, barmana, kasjera złotówkowo-walutowego, kurs operatora drona umożliwiający uzyskanie świadectwa Kwalifikacji UAVO (MR)NSTS-05 BVLOS. Istotnym elementem projektu są kursy w branży gastronomicznej: cukierniczy, baristy, kuchni azjatyckiej z sushi, pizzermena z kuchnią włoską, kurs „zero waste” w gastronomii. Realizowane będą także kursy z zakresu IT: kurs ECDL, sztuka nowych mediów. Kurs związany z dostępnością witryn internetowych: wykorzystywanie standardu WCAG przy tworzeniu i dostosowywaniu stron internetowych. Uczniowie i uczennice będą mogli uzyskać nowe kwalifikacje zawodowe na kursie obsługi programu finansowo – księgowego oraz na kursie dotyczącym udzielania informacji turystycznej, który zostanie zrealizowany przy użyciu e-zasobów.
- Staży u pracodawców powiązanych z wypłatą stypendium stażowego, które są ważnym elementem projektu i pozwolą na lepsze dopasowanie kompetencji zawodowych przyszłych absolwentów szkół zawodowych do potrzeb rynku pracy.
- Doradztwa zawodowego.
- Zajęć dotyczących dyskryminacji.
- Zajęć przygotowawczych do matury (język polski, matematyka, język angielski), które pozwolą na podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności w zakresie kompetencji ogólnych uczniów i uczennic szkół zawodowych objętych wsparciem.
- Wyjazdów na zajęcia do COGITEON, wizyt zawodoznawczych, wyjazdów na targi branżowe.
- Wsparcie nauczycieli kształcenia zawodowego: szkolenie części rady pedagogicznej dotyczące praktycznego zastosowania sztucznej inteligencji w pracy nauczyciela, a także kurs dla nauczycieli/ek w zakresie gastronomii.
Dodatkowym elementem projektu jest doposażenie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1 w Wadowicach w sprzęt i pomoce dydaktyczne w zakresie gastronomii oraz IT.
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie
Wartość projektu: 2 935 787,85 zł, w tym:
Dofinansowanie: 2 642 206,85 zł, z UE: 2 495 417,58 zł, z BP: 146 789,27 zł,
Wkład własny: 293 581,00 zł.