„Turystyczno – Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego III”

Projekt pn. „Turystyczno – Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego III” nr FEMP.06.11-IP.01-0117/24” realizowany jest przez Powiat Wadowicki w ramach programu Fundusze Europejskie dla Małopolski 2021 – 2027, Priorytet 6 Fundusze europejskie dla rynku pracy, edukacji i włączenia społecznego, Działanie 6.11 Wsparcie kształcenia zawodowego, typ projektu A. Podniesienie jakości kształcenia zawodowego współfinansowanego ze Środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

Projekt pn.  „Turystyczno – Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego III”  to dofinansowana z Funduszy Europejskich operacja o znaczeniu strategicznym dla Małopolski.

Celem głównym projektu jest rozwijanie oferty zawodowej Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1 w Wadowicach oraz Zespołu Szkół im. Komisji Edukacji Narodowej w Kalwarii Zebrzydowskiej  poprzez różne formy wsparcia prowadzące do równego dostępu do dobrej jakości, włączającego kształcenia i szkolenia oraz możliwości ich ukończenia
w okresie od 1 września 2024 roku do 30 listopada 2026 roku. W projekcie będzie odbywać się kształcenie w zawodach w branżach kluczowych dla regionu i małopolskiego rynku pracy, w których kształcenie prowadzi Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1:

  • branża handlowa – zawód technik handlowiec,
  • branża hotelarsko-gastronomiczno-turystyczna: zawód technik hotelarstwa i zawód kucharz,
  • branża spożywcza: zawód cukiernik.

Cel będzie realizowany za pośrednictwem następujących form wsparcia zaplanowanych
w projekcie, tj.:

  1. Kursów zawodowych organizowanych zarówno bezpośrednio w szkołach objętych wsparciem, jak i z wykorzystaniem zewnętrznych wykonawców. Zaplanowano między innymi kursy: prawa jazdy kat. B, operatora wózka jezdniowego, barmana, kasjera złotówkowo-walutowego, kurs operatora drona umożliwiający uzyskanie świadectwa Kwalifikacji UAVO (MR)NSTS-05 BVLOS. Istotnym elementem projektu są kursy w branży gastronomicznej: cukierniczy, baristy, kuchni azjatyckiej z sushi, pizzermena z kuchnią włoską, kurs „zero waste” w gastronomii. Realizowane będą także kursy z zakresu IT: kurs ECDL, sztuka nowych mediów. Kurs związany z dostępnością witryn internetowych: wykorzystywanie standardu WCAG przy tworzeniu i dostosowywaniu stron internetowych. Uczniowie i uczennice będą mogli uzyskać nowe kwalifikacje zawodowe na kursie obsługi programu finansowo – księgowego oraz na kursie dotyczącym udzielania informacji turystycznej, który zostanie zrealizowany przy użyciu e-zasobów.
  2. Staży u pracodawców powiązanych z wypłatą stypendium stażowego, które są ważnym elementem projektu i pozwolą na lepsze dopasowanie kompetencji zawodowych przyszłych absolwentów szkół zawodowych do potrzeb rynku pracy.
  3. Doradztwa zawodowego.
  4. Zajęć dotyczących dyskryminacji.
  5. Zajęć przygotowawczych do matury (język polski, matematyka, język angielski), które pozwolą na podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności w zakresie kompetencji ogólnych uczniów i uczennic szkół zawodowych objętych wsparciem.
  6. Wyjazdów na zajęcia do COGITEON, wizyt zawodoznawczych, wyjazdów na targi branżowe.
  7. Wsparcie nauczycieli kształcenia zawodowego: szkolenie części rady pedagogicznej dotyczące praktycznego zastosowania sztucznej inteligencji w pracy nauczyciela, a także kurs dla nauczycieli/ek w zakresie gastronomii.

Dodatkowym elementem projektu jest doposażenie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1 w Wadowicach w sprzęt i pomoce dydaktyczne w zakresie gastronomii oraz IT.

#FunduszeUE   #FunduszeEuropejskie

Wartość projektu: 2 935 787,85 zł, w tym:
Dofinansowanie: 2 642 206,85 zł, z UE: 2 495 417,58 zł, z BP: 146 789,27 zł,
Wkład własny: 293 581,00 zł.