„Kurs zero waste w gastronomii”

Prowadzący: mgr Beata Hojny

W ramach projektu „Turystyczno – Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego III” odbył się „Kurs zero waste w gastronomii”, który był realizowany w okresie 03-12.04.2025r.

Celem zajęć było poznanie zasady 5R (Refuse – Odmawiaj, Reduce – Ograniczaj, Reus – Użyj ponownie, Recycle – Umożliwiaj recykling, Rot – Kompostuj) i zastosowanie jej reguł w zarządzaniu produktami oraz w procesie produkcyjnym w gastronomii.

Uczestnicy/uczestniczki przyswoili sobie wiedzę ze sposobu organizacji żywienia zbiorowego w kontekście wpływu na ilość odpadów. Poznali sposoby systematycznego eliminowania szkodliwych odpadów i materiałów oraz sposoby zmniejszania ich objętości.  Zdobyli również wiedzę z zakresu wykorzystywania, przetwarzania i odzyskiwania wszystkich zasobów, które są dostępne w gastronomii.

Zajęcia zakończyły się testem wiedzy teoretycznej, który wszyscy uczestnicy/uczestniczki napisali/ły z pozytywnym wynikiem.