XIX Małopolski Konkurs ,,Stół pięknie nakryty – Zima w kuchni i na stole”

W dniu 24.11.2022r. w Krakowie, uczennice naszej szkoły wzięły udział w XIX Małopolskim Konkursie ,,Stół pięknie nakryty – Zima w kuchni i na stole”.

Regulamin konkursu przewidywał wykorzystanie kluczowych przypraw: imbir, chili, kurkuma, goździki, miód oraz stawiał nacisk na naturalne surowce.

Sabina Kwarciak z klasy IVg Technikum Nr 2 im. ks. prof. J. Tischnera w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych startowała w kategorii kucharz przygotowując potrawę – „Policzki wieprzowe duszone w zimowym sosie cebulowo-porowym, otulone chrupiącą białą pierzynką, mini gołąbki z soczewicy z chili i imbirem na grillowanym batacie z blanszowanymi warzywami.”

Natomiast Laura Paździora z klasy Ig Technikum Nr 2 im. ks. prof. J. Tischnera w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych startowała w kategorii cukiernik przygotowując deser – ,,Czekoladowa rozkosz z rozgrzewającą nutą goździkowo-imbirową, żelką gruszkową i białą czekoladą z dodatkiem włosów z karmelu.”

Uczennice stanęły na wysokości zadania zdobywając wyróżnienia za przygotowane dania konkursowe.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Opiekunowie
mgr Grażyna Cabak
mgr Kamil Grondalczyk