Nasi Laureaci i Uczestnicy podczas XVIII Edycji Małopolskiego Konkursu w Krakowie 2021
„Stół pięknie nakryty – powrót do natury w kuchni i na stole !!!”
Nasi uczniowie odnieśli sukces!
Marcelina Szymańska – 1 miejsce w kategorii kelner-barman
Wiktoria Dębowska – 3 miejsce w kategorii cukiernik
W dniu 25-go listopada odbył się kolejny, jak co roku konkurs gastronomiczny, na który zakwalifikowali się nasi następujący uczniowie : Wiktoria Dębowska 4g, Marcelina Szymańska 4h oraz Nikodem Frosztęga 4g. Jako Uczestnicy konkursu przygotowali się do następujących kategorii :
- kucharz ( Nikodem)
- cukiernik( Wiktoria)
- kelner- barman(Marcelina)
Opiekunami uczniów były mgr G. Cabak w kategorii kucharz i cukiernik oraz mgr inż. A. Mikołajek w kategorii kelner-barman.
Wiktoria przygotowała ciastko o nazwie „Pumpkin carbo”, którego receptura składała się z samych naturalnych składników m.in. z dyni, pomarańczy, malin, manga, dżemu z rokitnika, cynamonu, gałki muszkatołowej. Wszystko uwikłane w przemyślane konsystencje i smaki. Dekorację stanowiły kwiaty i liście nasturcji oraz dzikiego ślazu.
Marcelina przygotowała stół okolicznościowy z nakryciami dla 4 osób do opracowanego menu. Dekorację stołu stanowił tort kwiatowy wykonany własnoręcznie przez Marcelinę. Ponadto wykazała się znajomością zasad obsługi konsumenta, udzielając prawidłowych odpowiedzi na postawione pytania.
I miejsce !!! – Gratulujemy !!!
W kategorii barman Marcelina sporządziła drinka metodą blenderowania, typu smoothie o nazwie „Honey Flower” – I miejsce!
wg następującej receptury:
Normatyw surowcowy na 1 porcję:
- Ogórek świeży 180g
- Imbir świeży 6g
- Jabłko świeże 70g
- Miód naturalny 30ml
- Sok z cytryny 20ml
- Woda niegazowana 75ml
Dekorację stanowiły róża ze skórki świeżego ogórka oraz kwiat szałwii.