Nasi Laureaci i Uczestnicy podczas XVIII Edycji Małopolskiego Konkursu w Krakowie 2021

„Stół pięknie nakryty – powrót do natury w kuchni i na stole !!!”

Nasi uczniowie odnieśli sukces!

Marcelina Szymańska – 1 miejsce w kategorii kelner-barman

Wiktoria Dębowska – 3 miejsce w kategorii cukiernik

W dniu 25-go listopada odbył się kolejny, jak co roku konkurs gastronomiczny, na który zakwalifikowali się nasi następujący uczniowie : Wiktoria Dębowska 4g, Marcelina Szymańska 4h oraz Nikodem Frosztęga 4g. Jako Uczestnicy konkursu przygotowali się do następujących kategorii :

  • kucharz ( Nikodem)
  • cukiernik( Wiktoria)
  • kelner- barman(Marcelina)

Opiekunami uczniów były mgr G. Cabak w kategorii kucharz i cukiernik oraz mgr inż. A. Mikołajek w kategorii kelner-barman.

Wiktoria przygotowała ciastko o nazwie „Pumpkin carbo”, którego receptura składała się z samych naturalnych składników m.in. z dyni, pomarańczy, malin, manga, dżemu z rokitnika, cynamonu, gałki muszkatołowej. Wszystko uwikłane w przemyślane konsystencje i smaki. Dekorację stanowiły kwiaty i liście nasturcji oraz dzikiego ślazu.

Marcelina przygotowała stół okolicznościowy z nakryciami dla 4 osób do opracowanego menu. Dekorację stołu stanowił tort kwiatowy wykonany własnoręcznie przez Marcelinę. Ponadto wykazała się znajomością zasad obsługi konsumenta, udzielając prawidłowych odpowiedzi na postawione pytania.

I miejsce !!! – Gratulujemy !!!

W kategorii barman Marcelina sporządziła drinka metodą blenderowania, typu smoothie o nazwie „Honey Flower” – I miejsce!

wg następującej receptury:

Normatyw surowcowy na 1 porcję:

  • Ogórek świeży 180g
  • Imbir świeży 6g
  • Jabłko świeże 70g
  • Miód naturalny 30ml
  • Sok z cytryny 20ml
  • Woda niegazowana 75ml

Dekorację stanowiły róża ze skórki świeżego ogórka oraz kwiat szałwii.