Technik żywienia i usług gastronomicznych

Okres nauki: 5 lat

Rozszerzenie: biologia

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód idealny dla osób interesujących się sztuką kulinarną. Kierunek daje możliwość samorealizacji i rozwijania pasji poprzez uczestnictwo w praktykach zawodowych, stażach zagranicznych i krajowych w renomowanych restauracjach i hotelach. Kierunek kształcenia w naszej szkole daje wiele dodatkowych możliwości między innymi uczestnictwo w kursach m.in. barmańskim, baristy, kuchni włoskiej, sushi, prawa jazdy kat B. i wielu innych.

Absolwent szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • stosowania receptur gastronomicznych,
  • układania i oceny jadłospisów zarówno dla osób zdrowych, jak i chorych,
  • funkcjonalnej i estetycznej aranżacji stołu,
  • współpracy w zespole,
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
    i napojów,
  • przechowywania i utrwalania żywności,
  • rozwój umiejętności językowych (język obcy + język obcy zawodowy)

Kwalifikacje uzyskane przez ucznia kształcącego się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

I co dalej…?

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód pozwalający zdobyć na rynku pracy dobrze płatną pracę

JAKO:
– szef kuchni,
– doradca żywieniowy,
– manager restauracji/ zakładu gastronomicznego
– organizator usług cateringowych/ imprez okolicznościowych
– coach/ instruktor kursów kulinarnych

GDZIE (w Polsce i za granicą):
– restauracjach ,
– hotelach,
– firmach cateringowych,
– kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
– zamkniętych i otwartych zakładach gastronomicznych,
– stołówkach szkolnych/ przedszkolnych/ żłobkach, szpitalnych i sanatoryjnych,
– zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
– WŁASNA działalność gospodarcza

Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek dla osób, które chcą KONTYNUOWAĆ NAUKĘ W SZKOŁACH WYŻSZYCH, m.in.:  

– technologia i organizacja w gastronomii
– technologia żywności i żywienia,
– dietetyka kliniczna/ dietetyka sportowa,
– organizacja i zarządzanie w gastronomii,
– hotelarstwo i gastronomia
– gastronomia i sztuka kulinarna