Technik żywienia i usług gastronomicznych

Okres nauki: 5 lat

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód idealny dla osób interesujących się sztuką kulinarną. Kierunek daje możliwość samorealizacji i rozwijania pasji poprzez uczestnictwo w kursach/ stażach branżowych, projektach unijnych. Uczestniczysz w praktykach zawodowych oraz stażach zagranicznych i krajowych w renomowanych restauracjach i hotelach. Kierunek kształcenia w naszej szkole daje wiele dodatkowych możliwości między innymi uczestnictwo w kursach m.in. barmańskich z elementami sommelierstwa,baristy, carvingu, prawa jazdy kat B. i wielu innych:)

Absolwent szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • stosowania receptur gastronomicznych,
  • układania i oceny jadłospisów zarówno dla osób zdrowych jak i chorych,
  • funkcjonalnej i estetycznej aranżacji stołu,
  • współpracy w zespole,
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw i napojów
  • przechowywania i utrwalania żywności,
  • rozwój umiejętności językowych (język obcy + język obcy zawodowy)

Kwalifikacje uzyskane przez ucznia kształcącego się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

I co dalej…?

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód pozwalający zdobyć na rynku pracy dobrze płatną pracę

JAKO:
-szef kuchni,
-doradca żywieniowy,
-manager restauracji/ zakładu gastronomicznego
-organizator usług cateringowych/ imprez okolicznościowych
-coach/ instruktor kursów kulinarnych

GDZIE:(w Polsce i za granicą)
-restauracjach ,
-restauracjach hotelowych,
-firmach cateringowych,
-kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
-zamkniętych i otwartych zakładach gastronomicznych,
-stołówkach szkolnych/ przedszkolnych/ żłobkach, szpitalnych i sanatoryjnych,
-zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
-WŁASNA działalność gospodarcza

Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek dla osób, które chcą KONTYNUOWAĆ NAUKĘ W SZKOŁACH WYŻSZYCH (atrakcyjne kierunki rozwoju) m.in.:  

-technologia i organizacja w gastronomii
-technologia żywności i żywienia,
-dietetyka (dietetyka kliniczna/ dietetyka sportowa),
-gastronomia i dietetyka
-organizacja i zarządzanie w gastronomii,
-hotelarstwo i gastronomia
-gastronomia i sztuka kulinarna