Technik żywienia i usług gastronomicznych
Okres nauki: 5 lat
Rozszerzenie: biologia
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód idealny dla osób interesujących się sztuką kulinarną. Kierunek daje możliwość samorealizacji i rozwijania pasji poprzez uczestnictwo w praktykach zawodowych, stażach zagranicznych i krajowych w renomowanych restauracjach i hotelach. Kierunek kształcenia w naszej szkole daje wiele dodatkowych możliwości między innymi uczestnictwo w kursach m.in. barmańskim, baristy, kuchni włoskiej, sushi, prawa jazdy kat B. i wielu innych.
Absolwent szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów zarówno dla osób zdrowych, jak i chorych,
- funkcjonalnej i estetycznej aranżacji stołu,
- współpracy w zespole,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
i napojów, - przechowywania i utrwalania żywności,
- rozwój umiejętności językowych (język obcy + język obcy zawodowy)
Kwalifikacje uzyskane przez ucznia kształcącego się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
I co dalej…?
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód pozwalający zdobyć na rynku pracy dobrze płatną pracę
JAKO:
– szef kuchni,
– doradca żywieniowy,
– manager restauracji/ zakładu gastronomicznego
– organizator usług cateringowych/ imprez okolicznościowych
– coach/ instruktor kursów kulinarnych
GDZIE (w Polsce i za granicą):
– restauracjach ,
– hotelach,
– firmach cateringowych,
– kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
– zamkniętych i otwartych zakładach gastronomicznych,
– stołówkach szkolnych/ przedszkolnych/ żłobkach, szpitalnych i sanatoryjnych,
– zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
– WŁASNA działalność gospodarcza
Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek dla osób, które chcą KONTYNUOWAĆ NAUKĘ W SZKOŁACH WYŻSZYCH, m.in.:
– technologia i organizacja w gastronomii
– technologia żywności i żywienia,
– dietetyka kliniczna/ dietetyka sportowa,
– organizacja i zarządzanie w gastronomii,
– hotelarstwo i gastronomia
– gastronomia i sztuka kulinarna