Technik żywienia i usług gastronomicznych
Okres nauki: 5 lat
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód idealny dla osób interesujących się sztuką kulinarną. Kierunek daje możliwość samorealizacji i rozwijania pasji poprzez uczestnictwo w kursach/ stażach branżowych, projektach unijnych. Uczestniczysz w praktykach zawodowych oraz stażach zagranicznych i krajowych w renomowanych restauracjach i hotelach. Kierunek kształcenia w naszej szkole daje wiele dodatkowych możliwości między innymi uczestnictwo w kursach m.in. barmańskich z elementami sommelierstwa,baristy, carvingu, prawa jazdy kat B. i wielu innych:)
Absolwent szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów zarówno dla osób zdrowych jak i chorych,
- funkcjonalnej i estetycznej aranżacji stołu,
- współpracy w zespole,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw i napojów
- przechowywania i utrwalania żywności,
- rozwój umiejętności językowych (język obcy + język obcy zawodowy)
Kwalifikacje uzyskane przez ucznia kształcącego się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
I co dalej…?
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód pozwalający zdobyć na rynku pracy dobrze płatną pracę
JAKO:
-szef kuchni,
-doradca żywieniowy,
-manager restauracji/ zakładu gastronomicznego
-organizator usług cateringowych/ imprez okolicznościowych
-coach/ instruktor kursów kulinarnych
GDZIE:(w Polsce i za granicą)
-restauracjach ,
-restauracjach hotelowych,
-firmach cateringowych,
-kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
-zamkniętych i otwartych zakładach gastronomicznych,
-stołówkach szkolnych/ przedszkolnych/ żłobkach, szpitalnych i sanatoryjnych,
-zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
-WŁASNA działalność gospodarcza
Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek dla osób, które chcą KONTYNUOWAĆ NAUKĘ W SZKOŁACH WYŻSZYCH (atrakcyjne kierunki rozwoju) m.in.:
-technologia i organizacja w gastronomii
-technologia żywności i żywienia,
-dietetyka (dietetyka kliniczna/ dietetyka sportowa),
-gastronomia i dietetyka
-organizacja i zarządzanie w gastronomii,
-hotelarstwo i gastronomia
-gastronomia i sztuka kulinarna