Technik żywienia i usług gastronomicznych
Okres nauki : 2 lata
Branżowa Szkoła II Stopnia to możliwość rozwiązania dylematu wielu uczniów – matura i studia wyższe czy praca w zawodzie.
Najważniejszym aspektem Szkoły Branżowej II Stopnia jest możliwość zdawania egzaminu maturalnego, a to wiąże się z możliwością rozpoczęcia nauki na studiach wyższych.
Warunkiem przystąpienia do egzaminu, jest nieprzerwanie nauki po szkole branżowej I stopnia.
DLA KOGO :
Szkoła branżowa II stopnia jest ofertą dla absolwentów kończących Branżową Szkołę I Stopnia w zawodzie kucharz.
Uczniowie szkoły branżowej II stopnia będą zdawać egzamin z kwalifikacji HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
KWALIFIKACJA HGT.12 obejmuje zagadnienia z :
- oceniania jakości żywności,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- ekspedycji potraw i napojów.
- obsługi kelnerskiej
- układania i oceny jadłospisów,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole,
- organizacji usług gastronomicznych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- języka obcego zawodowego.
MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA
- restauracje, kawiarnie i bary szybkiej obsługi,
- zakłady gastronomiczne,
- pensjonaty, domy wczasowe,
- stołówki szkolne, szpitalne i sanatoryjne,
- firmy cateringowych,
- zakłady produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
- własna działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
Równocześnie z kształceniem zawodowym, realizowane jest kształcenie ogólne, przygotowujące do zdania egzaminu maturalnego. Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, ocena i analiza żywności lub kierunkach pokrewnych.