Technik usług kelnerskich
Okres nauki: 5 lat
Technik usług kelnerskich to jeden z zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy, co jest spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.
Zawód technik usług kelnerskich jest odpowiedni dla osób otwartych, pozytywnie nastawionych do ludzi, którzy z łatwością komunikują się z otoczeniem. Absolwenci tego kierunku poszukiwani są przez pracodawców prowadzących zakłady gastronomiczne, którzy cenią pracownika dobrze wykształconego, wykonującego swoją pracę profesjonalnie, ze szczególną dbałością o wysoką jakość świadczonych usług. Bezpośredni kontakt z gośćmi wymaga od kelnera dużej koncentracji, odporności na stres, szczególnych predyspozycji psychofizycznych i wysokiej kultury osobistej oraz miłej aparycji.
Kierunek daje możliwość samorealizacji i rozwijania pasji poprzez uczestnictwo w kursach/ stażach branżowych, projektach unijnych. Uczestniczysz w stażach zagranicznych i krajowych w renomowanych restauracjach i hotelach. Kierunek kształcenia w naszej szkole daje wiele dodatkowych możliwości między innymi uczestnictwo w kursach m.in. barmańskich z elementami sommelierstwa,baristy, carvingu, prawa jazdy kat B. i wielu innych:)
Ponadto uczniowie odbywają przez 4 tygodnie w klasie drugiej i trzeciej praktykę zawodową w wybranych zakładach gastronomicznych(m.in.restauracjach, gastronomii hotelowej, na promie)
Dyplom jaki uzyskasz, potwierdzający kwalifikacje obejmuje:
HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich
HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych
EDUKACJA OBEJMUJE NASTĘPUJĄCE PRZEDMIOTY ZAWODOWE:
teoretyczne :
- język angielski ogólny i zawodowy
- technologia gastronomiczna
- podstawy miksologii
- bhp
- obsługa kelnerska
- organizowanie usług gastronomicznych
- specjalizacja – baristyka
praktyczne
- pracownia rozliczenia usług gastronomicznych
- planowanie i rozliczanie usług kelnerskich
- obsługa gości w praktyce
- procesy produkcji gastronomicznej
- specjalizacja – baristyka
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
Zajęcia ćwiczeniowe i praktyczne realizowane są w nowoczesnej pracowni wyposażonej zgodnie z wymaganymi standardami oraz warsztatach szkolnych z salą konsumencką oraz profesjonalnym bufetem.