Technik usług kelnerskich

Okres nauki: 5 lat

Technik usług kelnerskich  to jeden z zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy, co jest spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.

Zawód technik usług kelnerskich jest odpowiedni dla osób otwartych, pozytywnie nastawionych do ludzi, którzy z łatwością komunikują  się z otoczeniem. Absolwenci tego kierunku poszukiwani są przez pracodawców prowadzących zakłady gastronomiczne, którzy cenią pracownika dobrze wykształconego, wykonującego swoją pracę profesjonalnie, ze szczególną dbałością o wysoką jakość świadczonych usług.  Bezpośredni kontakt  z gośćmi wymaga od kelnera dużej koncentracji, odporności na stres, szczególnych predyspozycji psychofizycznych  i wysokiej kultury osobistej oraz miłej aparycji.

Kierunek daje możliwość samorealizacji i rozwijania pasji poprzez uczestnictwo w kursach/ stażach branżowych, projektach unijnych. Uczestniczysz w stażach zagranicznych i krajowych w renomowanych restauracjach i hotelach. Kierunek kształcenia w naszej szkole daje wiele dodatkowych możliwości między innymi uczestnictwo w kursach m.in. barmańskich z elementami sommelierstwa,baristy, carvingu, prawa jazdy kat B. i wielu innych:)

Ponadto uczniowie odbywają przez 4 tygodnie w klasie drugiej i trzeciej praktykę zawodową w wybranych zakładach gastronomicznych(m.in.restauracjach, gastronomii hotelowej, na promie) 

Dyplom jaki uzyskasz, potwierdzający kwalifikacje obejmuje:

 HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich

HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych

EDUKACJA OBEJMUJE NASTĘPUJĄCE PRZEDMIOTY ZAWODOWE:

teoretyczne :

  • język angielski ogólny i zawodowy
  • technologia gastronomiczna 
  • podstawy miksologii
  • bhp
  • obsługa kelnerska
  • organizowanie usług gastronomicznych
  • specjalizacja – baristyka

praktyczne

  • pracownia rozliczenia usług gastronomicznych
  • planowanie i rozliczanie usług kelnerskich 
  • obsługa gości w praktyce
  • procesy produkcji gastronomicznej
  • specjalizacja – baristyka

Baza dydaktyczna i warunki kształcenia

Zajęcia ćwiczeniowe i praktyczne realizowane są w nowoczesnej pracowni wyposażonej zgodnie z  wymaganymi standardami oraz warsztatach szkolnych z salą konsumencką oraz profesjonalnym bufetem.