Technik technologii żywności
Okres nauki: 5 lat
Technik technologii żywności zajmuje się opracowaniem nowych produktów żywnościowych i technologii. Organizuje i nadzoruje proces produkcji produktów żywnościowych na powierzonym odcinku produkcji. Bada nowoczesne techniki i technologie oraz opracowuje różne asortymenty produktów żywnościowych. Obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów spożywczych. Po ukończeniu szkoły technik technologii żywności wykonuje pracę w zakładach przemysłu spożywczego i może kontynuować naukę w szkołach wyższych na kierunku technologii żywności, dietetyka, towaroznawstwo.
Kierunek daje możliwość samorealizacji i rozwijania pasji poprzez uczestnictwo w kursach/ stażach branżowych, projektach unijnych. Uczestniczysz w praktykach zawodowych oraz stażach zagranicznych i krajowych w zakładach przetwórstwa spożywczego, restauracjach. Kierunek kształcenia w naszej szkole daje wiele dodatkowych możliwości między innymi uczestnictwo w kursach m.in. barmańskich z elementami sommelierstwa,baristy, carvingu, prawa jazdy kat B. i wielu innych:)
W trakcie nauki przystąpisz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w dwóch etapach:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC.07.Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych;
Uzyskanie pozytywnego wyniku z tych dwóch kwalifikacji pozwoli Ci na otrzymanie tytułu TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wytwarzania produktów spożywczych;
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych;
- organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym;
- kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności.
TREŚCI KSZTAŁCENIA
W procesie kształcenia zawodowego zaznajamiając się z następującymi przedmiotami: technik w produkcji cukierniczej, technologie produkcji cukierniczej, bhp, zajęcia praktyczne- w ramach produkcji wyrobów cukierniczych, technologia przetwórstwa spożywczego, podstawy analizy żywności, nadzór produkcji w zakładzie przetwórstwa spożywczego zdobędziesz wiedzę dotyczącą:
- przebiegu procesu produkcji wyrobów spożywczych w tym w branży cukierniczej
- wyposażenia zakładów przemysłu spożywczego
- współczesnych metod przetwarzania żywności
- określania wartości odżywczej żywności
- przepisów prawa żywnościowego
- roli drobnoustrojów w przetwórstwie spożywczym
- przygotowanie próbek żywności do przechowywania i badań laboratoryjnych
- sensorycznej oceny żywności
- podstawowych badań laboratoryjnych surowców i produktów spożywczych.
PERSPEKTYWY ZAWODOWE
Twoja wiedza i umiejętności pozwolą Ci na:
- kontynuowanie nauki na studiach wyższych ze szczególnym uwzględnieniem wydziałów technologii żywności Uniwersytetu Rolniczego lub kierunkach pokrewnych
- podjęcie pracy w instytucjach prowadzących badania i ocenę żywności, handel artykułami spożywczymi i dystrybucję żywności
- zatrudnienie przy produkcji szerokiej gamy artykułów spożywczych, przy obsłudze urządzeń produkcyjnych oraz przy organizacji produkcji i jej kontroli.
- otworzenie własnej działalności gospodarczej