Technik technologii żywności

Okres nauki: 5 lat

Rozszerzenie: biologia

Technik technologii żywności: przygotowuje surowce i półprodukty spożywcze, planuje technologię produkcji wyrobów spożywczych, wytwarza produkty spożywcze, kontroluje pracę maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych, organizuje i nadzoruje produkcję wyrobów spożywczych, kontroluje jakość surowców, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów gotowych w produkcji spożywczej.

Absolwent technikum będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych, takich jak:

  • wytwarzanie produktów spożywczych;
  • obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych;
  • organizowanie i nadzorowanie przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym; kontrolowanie pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywnościowym

W zawodzie technik technologii żywności preferuje się:

  • wrażliwość estetyczną i smakową
  • kreatywność – wyobraźnię, zdolności manualne
  • cierpliwość
  • umiejętność pracy w zespole
  • umiejętność utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
  • zainteresowanie cukiernictwem, żywieniem i gastronomią, a także chemią, biologią, techniką oraz wiadomościami na temat różnych surowców, nowych technologii i maszyn
  • systematyczność
  • odpowiedzialność
  • umiejętność samodzielnego podejmowania decyzji
  • umiejętność przewidywania konsekwencji swoich działań
  • dokładność i podzielność uwagi
  • stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
  • umiejętność dostosowywania się do wymogów rynku pracy
  • dążenie do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych

KWALIFIKACJE JAKIE ZDOBĘDZIESZ PO UKOŃCZENIU SZKOŁY TO:

  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
  • SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

I co dalej? …

Technik technologii żywności może znaleźć zatrudnienie w:

  • zakładach przemysłu spożywczego zajmujących się produkcją lub przetwórstwem produktów spożywczych,
  • laboratoriach przemysłu spożywczego,
  • instytucjach prowadzących badania i ocenę żywności,
  • cukierniach, piekarniach.

Absolwent może otworzyć własną działalność gospodarczą.