Technik technologii żywności
Okres nauki: 5 lat
Rozszerzenie: biologia
Technik technologii żywności: przygotowuje surowce i półprodukty spożywcze, planuje technologię produkcji wyrobów spożywczych, wytwarza produkty spożywcze, kontroluje pracę maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych, organizuje i nadzoruje produkcję wyrobów spożywczych, kontroluje jakość surowców, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów gotowych w produkcji spożywczej.
Absolwent technikum będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych, takich jak:
- wytwarzanie produktów spożywczych;
- obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych;
- organizowanie i nadzorowanie przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym; kontrolowanie pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywnościowym
W zawodzie technik technologii żywności preferuje się:
- wrażliwość estetyczną i smakową
- kreatywność – wyobraźnię, zdolności manualne
- cierpliwość
- umiejętność pracy w zespole
- umiejętność utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
- zainteresowanie cukiernictwem, żywieniem i gastronomią, a także chemią, biologią, techniką oraz wiadomościami na temat różnych surowców, nowych technologii i maszyn
- systematyczność
- odpowiedzialność
- umiejętność samodzielnego podejmowania decyzji
- umiejętność przewidywania konsekwencji swoich działań
- dokładność i podzielność uwagi
- stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
- umiejętność dostosowywania się do wymogów rynku pracy
- dążenie do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych
KWALIFIKACJE JAKIE ZDOBĘDZIESZ PO UKOŃCZENIU SZKOŁY TO:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
- SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
I co dalej? …
Technik technologii żywności może znaleźć zatrudnienie w:
- zakładach przemysłu spożywczego zajmujących się produkcją lub przetwórstwem produktów spożywczych,
- laboratoriach przemysłu spożywczego,
- instytucjach prowadzących badania i ocenę żywności,
- cukierniach, piekarniach.
Absolwent może otworzyć własną działalność gospodarczą.