Kelner
Okres nauki: 3 lata
Kelner to zawód dla absolwentów szkoły podstawowej, chcących zdobywać umiejętności w dziedzinie gastronomii, a szczególnie obsłudze kelnerskiej gości w zakładach gastronomicznych oraz gastronomii hotelowej. Kierunek kształcenia w naszej szkole daje wiele dodatkowych możliwości między innymi uczestnictwo w kursach (stażach branżowych, projektach unijnych, stażach zagranicznych w renomowanych restauracjach hotelowych, udział w kursach m. in. barmańskich z elementami sommelierstwa, carvingu, na prawo jazdy i wielu innych).
Praktykę zawodową kelnerzy odbywają w szkole. Szkoła dysponuje bardzo dobrze wyposażoną bazą; pracowania kelnerska ze stanowiskami komputerowymi z oprogramowaniem do zarządzania gastronomią, wózek do flambirowania potraw, sprzęt barmański, niezbędny sprzęt do obsługi konsumenta, kostkarka do lodu, sala do ćwiczeń z barem wyposażonym w ekspresy do kawy, pracownia technologii produkcji potraw i napojów. Zajęcia prowadzą wykwalifikowani nauczyciele z doświadczeniem.
EDUKACJA OBEJMUJE NASTĘPUJĄCE PRZEDMIOTY ZAWODOWE:
teoretyczne :
- język angielski zawodowy
- technologia gastronomiczna
- podstawy miksologii
- bhp
- obsługa kelnerska
praktyczne
- rozliczenia usług kelnerskich
- obsługa gości w praktyce
- procesy produkcji gastronomicznej
Wyuczony zawód kelnera pozwala znaleźć dobrą, satysfakcjonującą pracę w zakładach gastronomicznych o wysokim standardzie świadczenia usług jako:
- wykwalifikowany kelner z elementami sommelierstwa,
- barman,
- barista,
- znawca podstawy kulinarnej.
Zawód daje możliwość podjęcia pracy w:
- restauracjach o wysokim standardzie
- restauracjach hotelowych,
- kawiarniach,
- pubach,
- barach hotelowych,
- barach plażowych,
- przy obsłudze bankietów.
UMIEJĘTNOŚCI ZDOBYTE PODCZAS EDUKACJI:
- opanowanie sztuki kelnerskiej,
- przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi gościa,
- nakrywanie i dekorowanie stołów zgodnie z najwyższymi standardami,
- profesjonalna obsługa gości,
- savoir-vivre kelnera,
- nabycie wiedzy barmańskiej z sommelierstwem,
- znajomość baristyki (ćwiczenia w umiejętności obsługi ekspresu ciśnieniowego),
- obsługa bankietów,
- świadczenie usług cateringowych,
- współpraca w zespole.
KWALIFIKACJĘ JAKĄ ZDOBĘDZIESZ PO UKOŃCZENIU SZKOŁY TO
- HGT.01 – wykonywanie usług kelnerskich.
Absolwent szkoły, który uzupełni wykształcenie średnie w szkole branżowej II stopnia, będzie miał możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji. Po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych może zdobyć tytuł technika usług kelnerskich.