Cukiernik

Okres nauki: 3 lata

Cukiernik to zawód idealny dla osób pasjonujących się tworzeniem słodkich wypieków i deserów. To dobrze płatny zawód poszukiwany na lokalnym, ogólnopolskim i zagranicznym rynku pracy.

Zawód cukiernika powinny wybrać osoby, które:

  • są zainteresowane tworzeniem i dekorowaniem słodkich wypieków,
  • są kreatywne i operatywne w działaniu,
  • są zainteresowane odkrywaniem nowych smaków,
  • mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
  • lubią pracować w zespole.

W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:

  • produkcji wyrobów cukierniczych – ciast, deserów, lodów, czekolad,
  • projektowania i artystycznego dekorowania wyrobów cukierniczych,
  • sporządzania półproduktów cukierniczych, takich jak: masy, pulpy, glasaże,
  • zasad prawidłowego przechowywania surowców i gotowych produktów cukierniczych,
  • bezpiecznej obsługi maszyn i urządzeń

Cukiernik może podjąć pracę w:

  • ciastkarniach, cukierniach, piekarniach, kawiarniach,
  • restauracjach,
  • hotelach,
  • lodziarniach,
  • firmach produkujących czekoladę oraz słodycze,
  • lub prowadzić własną działalność gospodarczą.

KWALIFIKACJA JAKĄ ZDOBĘDZIESZ PO UKOŃCZENIU SZKOŁY TO:

  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Absolwent szkoły, który uzupełni wykształcenie średnie w szkole branżowej II stopnia, będzie miał możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji. Po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych może zdobyć tytuł technika technologii żywności.