Cukiernik
Okres nauki: 3 lata
Cukiernik to zawód idealny dla osób pasjonujących się tworzeniem słodkich wypieków i deserów. To dobrze płatny zawód poszukiwany na lokalnym, ogólnopolskim i zagranicznym rynku pracy.
Zawód cukiernika powinny wybrać osoby, które:
- są zainteresowane tworzeniem i dekorowaniem słodkich wypieków,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- są zainteresowane odkrywaniem nowych smaków,
- mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
- lubią pracować w zespole.
W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:
- produkcji wyrobów cukierniczych – ciast, deserów, lodów, czekolad,
- projektowania i artystycznego dekorowania wyrobów cukierniczych,
- sporządzania półproduktów cukierniczych, takich jak: masy, pulpy, glasaże,
- zasad prawidłowego przechowywania surowców i gotowych produktów cukierniczych,
- bezpiecznej obsługi maszyn i urządzeń
Cukiernik może podjąć pracę w:
- ciastkarniach, cukierniach, piekarniach, kawiarniach,
- restauracjach,
- hotelach,
- lodziarniach,
- firmach produkujących czekoladę oraz słodycze,
- lub prowadzić własną działalność gospodarczą.
KWALIFIKACJA JAKĄ ZDOBĘDZIESZ PO UKOŃCZENIU SZKOŁY TO:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Absolwent szkoły, który uzupełni wykształcenie średnie w szkole branżowej II stopnia, będzie miał możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji. Po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych może zdobyć tytuł technika technologii żywności.