Remont i nowe pomoce naukowe za ponad 0,7 mln zł
Zakończył się remont parteru budynku, w którym została utworzona (po starej stacji Trafo) pracownia cukiernicza. Koszt modernizacji pomieszczeń wyniósł blisko 170 tys. zł. Oprócz remontu zakupiono również – za prawie 550 tys. zł – pomoce dydaktyczne dla uczniów.
Sprzęt gastronomiczny zakupiony do nowo utworzonej pracowni cukierniczej to:
- piec do pizzy,
- stół wibracyjny do czekolady,
- temperówka do czekolady nastawna,
- zmywarka,
- frezer do lodów,
- drukarka spożywcza,
- kuchnie elektryczne,
- piec konwekcyjno-parowy,
- granitor,
- roboty kuchenne,
- maszyna do lodów,
- aerograf z kompresorem,
- wózek do serwowania,
- podgrzewacze elektryczne,
- wózek kelnerski,
- meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej,
- parowar oraz drobny sprzęt do gastronomii (trzepaczki, garnki, patery, etażerki, szczypce, serwety, pucharki, zestawy stołowe, kociołki itp.).
Z kolei do pracowni hotelarskiej zakupiono m.in.
- projektory multimedialne,
- drukarki,
- kasy fiskalne,
- aparat telefoniczny,
- faks,
- komputery
- oraz meble recepcyjne.
Wyposażona została również pracownia fotograficzna i pracownia reklamy :
- lampa stribox,
- statyw,
- ploter,
- tablice LED,
- projektor laserowy,
- kamera cyfrowa
Sprzęt będzie służył uczniom Technikum kształcącym się w zawodach technik: hotelarstwa, ekonomista, rachunkowości, żywienia i usług gastronomicznych, technologii żywności oraz szkoły branżowej I stopnia w zawodach: cukiernik, kucharz, kelner czy sprzedawca.
Zakupy i remont zostały zrealizowane w ramach projektu pn. Turystyczno-Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego II, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 poddziałania 10.2.2 Kształcenie zawodowe uczniów – SPR.
Mentor: Dorota Lofek