Remont i nowe pomoce naukowe za ponad 0,7 mln zł

Zakończył się remont parteru budynku, w którym została utworzona (po starej stacji Trafo) pracownia cukiernicza. Koszt modernizacji pomieszczeń wyniósł blisko 170 tys. zł. Oprócz remontu zakupiono również – za prawie 550 tys. zł – pomoce dydaktyczne dla uczniów.

Sprzęt gastronomiczny zakupiony do nowo utworzonej pracowni cukierniczej to:

  • piec do pizzy,
  • stół wibracyjny do czekolady,
  • temperówka do czekolady nastawna,
  • zmywarka,
  • frezer do lodów,
  • drukarka spożywcza,
  • kuchnie elektryczne,
  • piec konwekcyjno-parowy,
  • granitor,
  • roboty kuchenne,
  • maszyna do lodów,
  • aerograf z kompresorem,
  • wózek do serwowania,
  • podgrzewacze elektryczne,
  • wózek kelnerski,
  • meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej,
  • parowar oraz drobny sprzęt do gastronomii (trzepaczki, garnki, patery, etażerki, szczypce, serwety, pucharki, zestawy stołowe, kociołki itp.).

Z kolei do pracowni hotelarskiej zakupiono m.in.

  • projektory multimedialne,
  • drukarki,
  • kasy fiskalne,
  • aparat telefoniczny,
  • faks,
  • komputery
  • oraz meble recepcyjne.

Wyposażona została również pracownia fotograficzna i pracownia reklamy :

  • lampa stribox,
  • statyw,
  • ploter,
  • tablice LED,
  • projektor laserowy,
  • kamera cyfrowa

Sprzęt będzie służył uczniom Technikum kształcącym się w zawodach technik: hotelarstwa, ekonomista, rachunkowości, żywienia i usług gastronomicznych, technologii żywności oraz szkoły branżowej I stopnia w zawodach: cukiernik, kucharz, kelner czy sprzedawca.

Zakupy i remont zostały zrealizowane w ramach projektu pn. Turystyczno-Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego II, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 poddziałania 10.2.2 Kształcenie zawodowe uczniów – SPR.

Mentor: Dorota Lofek