Projekt pt. „Turystyczno – Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego II” RPMP.10.02.02-12-0029/19 realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 – 2020 Oś Priorytetowa 10. Wiedza i kompetencje Działanie 10.2. Rozwój kształcenia zawodowego Poddziałanie 10.2.2. Kształcenie zawodowe uczniów – SPR, którego beneficjentem jest Powiat Wadowicki, a realizatorem Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1 w Wadowicach.
Celem projektu jest poprawa konkurencyjności absolwentów szkół zawodowych z terenu Powiatu Wadowickiego
w branży turystyczno-gastronomicznej i administracyjno-usługowej poprzez podniesienie potencjału dydaktycznego CKZIU Nr 1 w Wadowicach, zwiększenie zaangażowania pracodawców w kształcenie zawodowe (w tym organizację staży dla 210 uczniów/uczennic), organizację różnych form doskonalenia nauczycieli, wspieranie systemu doradztwa zawodowego i podnoszenie wyników egzaminów maturalnych oraz sfinansowanie uzyskania nowych kwalifikacji zawodowych przez 480 uczniów/uczennic w okresie od września 2020r. do września 2023r.
Cel będzie realizowany za pośrednictwem form wsparcia zaplanowanych w projekcie (to jest: kursów zawodowych, płatnych staży wakacyjnych, doradztwa zawodowego, kursów przygotowawczych
do matury, kursów, szkoleń i studiów podyplomowych dla nauczycieli oraz adaptację infrastruktury
i doposażenie w sprzęt/wyposażenie do nauki zawodu. Głównymi wskaźnikami projektu są: 900 uczniów/uczennic, którzy/które wezmą udział w projekcie, w tym: 210 uczniów/uczennic na stażach zawodowych, 240 uczniów/uczennic objętych doradztwem zawodowym, 800 uczniów/uczennic, którzy/które uzyskają różnego rodzaju kompetencje, w tym 480uczniów/uczennic uzyskujących także kwalifikacje zawodowe.
W ramach projektu zaplanowano działania, które są adekwatne do potrzeb uczniów, nauczycieli, szkoły i jej otoczenia.
Dla nauczycieli przewidziano:
- Kursy zawodowe:
- Kurs cukierniczy;
- Kurs kuchni molekularnej;
- Kurs produkcji lodów;
- Kurs operatora drona;
- Kurs obsługi programów graficznych.
- Studia podyplomowe:
- Oligofrenopedagogika;
- Grafika komputerowa;
- Turystyka i hotelarstwo.
III. Dwutygodniowe praktyki/staże dla nauczycieli przedmiotów zawodowych u pracodawców na terenie całej Polski.
- Szkolenie części Rady Pedagogicznej dotyczące wykorzystania e-podręczników, e-zasobów/e-materiałów dydaktycznych.
Dla uczniów zaplanowano:
- Kursy organizowane w szkole – prowadzone przez nauczycieli:
- Produkcji lodów;
- Sztuki cukierniczej;
- Kelnerski;
- Profesjonalnej obsługi recepcji;
- Animatora czasu wolnego;
- Fotografii studyjnej;
- Podstawy automatyki w oparciu o system Arduino;
- Montażu filmowego;
- Doskonalenia umiejętności wykonywania środków reklamowych z wykorzystaniem nowoczesnych technik cyfrowych;
- Rysunku;
- „Humor, radość czy smutek w reklamie” – od analizy do produkcji;
- Obsługa kasy fiskalnej;
- Obsługa programu finansowo – księgowego REWIZOR;
- ABC własnego biznesu – zakładanie e-firmy handlowej;
- Jak zarządzać sobą w czasie – droga do kariery;
- Efektywne kierowanie zespołem;
- Warsztaty z komunikacji w biznesie i PR;
- Prowadzenie księgowości w małej firmie – ryczałt, karta podatkowa, PKPiR;
- Potraw wybranych kuchni regionalnych;
- Potraw regionalnych kuchni francuskiej;
- Potraw regionalnych kuchni włoskiej;
- Produkcji sushi;
- Produkcja zup azjatyckich;
- Sporządzanie pierogów azjatyckich;
- Kursy zlecane wykonawcom zewnętrznym:
- Kurs prawa jazdy kat. B;
- Menager branży HO-GA-TUR;
- Kurs baristy;
- Kurs barmański z elementami sommelierstwa;
- Kurs pizzermena;
- Kuchnia molekularna;
- Kurs kasjera złotówkowo-walutowego;
- Kurs obsługi systemów rezerwacji turystycznej i informacji turystycznej;
- Kurs carvingu;
- Wychowawca kolonijny;
- ECDL;
- Operator drona;
- Adobe Indesign.
III. Staże zawodowe.
- Zajęcia przygotowujące do matury (m.in.: matematyka, j. angielski, biologia).
- Doradztwo zawodowe.
- Stypendia dla uczniów zdolnych (15-tu stypendystów w każdym roku).
Mentor zawodowy
mgr Dorota Lofek
e-mail: projektckz@ckziu1wadowice.pl
tel. 503 482 073