Projekt pt. „Turystyczno – Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego II” RPMP.10.02.02-12-0029/19 realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 – 2020 Oś Priorytetowa 10. Wiedza i kompetencje Działanie 10.2. Rozwój kształcenia zawodowego Poddziałanie 10.2.2. Kształcenie zawodowe uczniów – SPR, którego beneficjentem jest Powiat Wadowicki, a realizatorem Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1 w Wadowicach.

Celem projektu jest poprawa konkurencyjności absolwentów szkół zawodowych z terenu Powiatu Wadowickiego
w branży turystyczno-gastronomicznej i administracyjno-usługowej poprzez podniesienie potencjału dydaktycznego CKZIU Nr 1 w Wadowicach, zwiększenie zaangażowania pracodawców w kształcenie zawodowe (w tym organizację staży dla 210 uczniów/uczennic), organizację różnych form doskonalenia nauczycieli, wspieranie systemu doradztwa zawodowego i podnoszenie wyników egzaminów maturalnych oraz sfinansowanie uzyskania nowych kwalifikacji zawodowych przez 480 uczniów/uczennic w okresie od września 2020r. do września 2023r.

Cel będzie realizowany za pośrednictwem form wsparcia zaplanowanych w projekcie (to jest: kursów zawodowych, płatnych staży wakacyjnych, doradztwa zawodowego, kursów przygotowawczych
do matury, kursów, szkoleń i studiów podyplomowych dla nauczycieli oraz adaptację infrastruktury
i doposażenie w sprzęt/wyposażenie do nauki zawodu. Głównymi wskaźnikami projektu są: 900 uczniów/uczennic, którzy/które wezmą udział w projekcie, w tym: 210 uczniów/uczennic na stażach zawodowych, 240 uczniów/uczennic objętych doradztwem zawodowym, 800 uczniów/uczennic, którzy/które uzyskają różnego rodzaju kompetencje, w tym 480uczniów/uczennic uzyskujących także kwalifikacje zawodowe.

W ramach projektu zaplanowano działania, które są adekwatne do potrzeb uczniów, nauczycieli, szkoły i jej otoczenia.

Dla nauczycieli przewidziano:

  1. Kursy zawodowe:
  • Kurs cukierniczy;
  • Kurs kuchni molekularnej;
  • Kurs produkcji lodów;
  • Kurs operatora drona;
  • Kurs obsługi programów graficznych.
  1. Studia podyplomowe:
  • Oligofrenopedagogika;
  • Grafika komputerowa;
  • Turystyka i hotelarstwo.

III. Dwutygodniowe praktyki/staże dla nauczycieli przedmiotów zawodowych u pracodawców na terenie całej Polski.

  1. Szkolenie części Rady Pedagogicznej dotyczące wykorzystania e-podręczników, e-zasobów/e-materiałów dydaktycznych.

Dla uczniów zaplanowano:

  1. Kursy organizowane w szkole – prowadzone przez nauczycieli:
  • Produkcji lodów;
  • Sztuki cukierniczej;
  • Kelnerski;
  • Profesjonalnej obsługi recepcji;
  • Animatora czasu wolnego;
  • Fotografii studyjnej;
  • Podstawy automatyki w oparciu o system Arduino;
  • Montażu filmowego;
  • Doskonalenia umiejętności wykonywania środków reklamowych z wykorzystaniem nowoczesnych technik cyfrowych;
  • Rysunku;
  • „Humor, radość czy smutek w reklamie” – od analizy do produkcji;
  • Obsługa kasy fiskalnej;
  • Obsługa programu finansowo – księgowego REWIZOR;
  • ABC własnego biznesu – zakładanie e-firmy handlowej;
  • Jak zarządzać sobą w czasie – droga do kariery;
  • Efektywne kierowanie zespołem;
  • Warsztaty z komunikacji w biznesie i PR;
  • Prowadzenie księgowości w małej firmie – ryczałt, karta podatkowa, PKPiR;
  • Potraw wybranych kuchni regionalnych;
  • Potraw regionalnych kuchni francuskiej;
  • Potraw regionalnych kuchni włoskiej;
  • Produkcji sushi;
  • Produkcja zup azjatyckich;
  • Sporządzanie pierogów azjatyckich;
  1. Kursy zlecane wykonawcom zewnętrznym:
  • Kurs prawa jazdy kat. B;
  • Menager branży HO-GA-TUR;
  • Kurs baristy;
  • Kurs barmański z elementami sommelierstwa;
  • Kurs pizzermena;
  • Kuchnia molekularna;
  • Kurs kasjera złotówkowo-walutowego;
  • Kurs obsługi systemów rezerwacji turystycznej i informacji turystycznej;
  • Kurs carvingu;
  • Wychowawca kolonijny;
  • ECDL;
  • Operator drona;
  • Adobe Indesign.

III. Staże zawodowe.

  1. Zajęcia przygotowujące do matury (m.in.: matematyka, j. angielski, biologia).
  2. Doradztwo zawodowe.
  3. Stypendia dla uczniów zdolnych (15-tu stypendystów w każdym roku).

Mentor zawodowy

mgr Dorota Lofek
e-mail: projektckz@ckziu1wadowice.pl
tel. 503 482 073