uczniowie szkoły

Dnia 27.09.2021 roku w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1 odbyła się VI edycja Wewnątrzszkolnego konkursu gastronomicznego pt:" Jedzmy smacznie i zdrowo" Tegoroczna tematyka konkursu obejmowała potrawy z drobiu oraz deser bezglutenowy.
Celem konkursu było doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów, podniesienie poziomu kształcenia zawodowego oraz rozbudzenie kreatywności młodzieży.
Jednakże ideą konkursu pozostaje niezmiennie promocja zdrowego odżywiania się.

W konkursie wzięło udział ośmioro uczniów z klas 3 i 4 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Młodzi kucharze pracowali pod presją czasu oraz pod bacznym okiem jury.
Uczestnicy konkursu poza talentem kulinarnym wykazali się zdolnością autoprezentacji, przedstawiając przed komisją swoje prace konkursowe oraz ich wartość odżywczą.


W skład komisji oceniającej wchodzili:

  • Szef kuchni Restauracji Oberża Czarny Groń: Dominik Gąska,
  • Kierownik Warsztatów Szkolnych CKZiU Nr 1 w Wadowicach: Anna Knapik,
  • Nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.CKZiU nr 1 w Wadowicach: Marta Leśniak.

Tegoroczna edycja, już po raz kolejny, pokazała determinację, pasję i wielkie serce do gotowania wszystkich uczestników.
I miejsce w VI edycji konkursu “Jedzmy smacznie i zdrowo” zajęła Wiktoria Dębowska uczennica klasy IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, która przygotowała tartę na spodzie z kaszy jaglanej oraz bezę Pavlova.
Na drugim miejscu uplasowała się Julia Filek- uczennica klasy III, która zaskoczyła oryginalnością smaków wykonując polędwicę z indyka w sosie dyniowym oraz jabłko pieczone z owocami jagodowymi.
Na podium znalazła się również Sabina Kwarciak- z tej samej klasy, która zyskała uznanie jury za przygotowanie dania zasadniczego- kurczaka w szynce parmeńskiej.
Wyróżnienie w konkursie otrzymał także Krzysztof Kowalczyk za doskonały deser: “Donut z polewą słony karmel”.
Laureaci konkursu otrzymali wartościowe nagrody ufundowane przez Radę Rodziców, Czarny Groń Hotel & SPA oraz cukiernię Galicjankę. Zwyciężczyni, oprócz nagród rzeczowych, otrzymała również voucher na indywidualne warsztaty gastronomiczne z szefem kuchni Restauracji Czarny Groń.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych. Dziękujemy również jury za profesjonalizm oceniania oraz sponsorom za piękne nagrody.
Organizatorzy konkursu: Katarzyna Kozak, Iwona Wiercimak

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji:)

  • IMG_20210927_111857686
  • IMG_20210927_111906701
  • IMG_20210927_112436628
  • IMG_20210927_114952647
  • IMG_20210927_115002811
  • IMG_20210927_115008035
  • IMG_20210927_115012532
  • IMG_20210927_115017258
  • IMG_20210927_115021186
  • IMG_20210927_115642874
  • IMG_20210927_120206527
  • IMG_20210927_120209987
  • IMG_20210927_123858630
  • IMG_20210927_124543634

Simple Image Gallery Extended

Aktualności szkolne

Ważne ogłoszenie

Ogłoszenia - Projekt T-G CKZiU II

bip

tablica malopolska

covid19

  ■    Plan lekcji (2 listopad 2021)