Kelner

Okres nauki: 3 lata

Kelner to zawód dla absolwentów szkoły podstawowej, chcących zdobywać umiejętności w dziedzinie gastronomii, a szczególnie obsłudze kelnerskiej gości w zakładach gastronomicznych oraz gastronomii hotelowej. Kierunek kształcenia w naszej szkole daje wiele dodatkowych możliwości między innymi uczestnictwo w kursach (stażach branżowych, projektach unijnych, stażach zagranicznych w renomowanych restauracjach hotelowych, udział w kursach m. in. barmańskich z elementami sommelierstwa, carvingu, na prawo jazdy i wielu innych).

Praktykę zawodową kelnerzy odbywają w szkole. Szkoła dysponuje bardzo dobrze wyposażoną bazą; pracowania kelnerska ze stanowiskami komputerowymi z oprogramowaniem do zarządzania gastronomią, wózek do flambirowania potraw, sprzęt barmański, niezbędny sprzęt do obsługi konsumenta, kostkarka do lodu, sala do ćwiczeń z barem wyposażonym w ekspresy do kawy, pracownia technologii produkcji potraw i napojów. Zajęcia prowadzą wykwalifikowani nauczyciele z doświadczeniem.

EDUKACJA OBEJMUJE NASTĘPUJĄCE PRZEDMIOTY ZAWODOWE:

teoretyczne :

  • język angielski zawodowy
  • technologia gastronomiczna 
  • podstawy miksologii
  • bhp
  • obsługa kelnerska

praktyczne

  • rozliczenia usług kelnerskich
  • obsługa gości w praktyce
  • procesy produkcji gastronomicznej

Wyuczony zawód kelnera pozwala znaleźć dobrą, satysfakcjonującą pracę w zakładach gastronomicznych o wysokim standardzie świadczenia usług jako:

  • wykwalifikowany kelner z elementami sommelierstwa,
  • barman,
  • barista,
  • znawca podstawy kulinarnej.

Zawód daje możliwość podjęcia pracy w:

  • restauracjach o wysokim standardzie
  • restauracjach hotelowych,
  • kawiarniach,
  • pubach,
  • barach hotelowych,
  • barach plażowych,
  • przy obsłudze bankietów.

UMIEJĘTNOŚCI ZDOBYTE PODCZAS EDUKACJI:

  • opanowanie sztuki kelnerskiej,
  • przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi gościa,
  • nakrywanie i dekorowanie stołów zgodnie z najwyższymi standardami,
  • profesjonalna obsługa gości,
  • savoir-vivre kelnera,
  • nabycie wiedzy barmańskiej z sommelierstwem,
  • znajomość baristyki (ćwiczenia w umiejętności obsługi ekspresu ciśnieniowego),
  • obsługa bankietów,
  • świadczenie usług cateringowych,
  • współpraca w zespole.

KWALIFIKACJĘ JAKĄ ZDOBĘDZIESZ PO UKOŃCZENIU SZKOŁY TO

  • HGT.01 – wykonywanie usług kelnerskich.

Absolwent szkoły, który uzupełni wykształcenie średnie w szkole branżowej II stopnia, będzie miał możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji. Po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych może zdobyć tytuł technika usług kelnerskich.