Przedświąteczne warsztaty gastronomiczno-cukiernicze

W ramach innowacji pedagogicznej – „Współpraca zawodowa z pracodawcami i Stowarzyszeniami w branży gastronomicznej i cukierniczej w celu podnoszenia kwalifikacji zawodowych uczniów” odbyły się wyjątkowe warsztaty gastronomiczno-cukiernicze, w których uczestniczyli uczniowie klasy 3g kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Spotkanie to poprowadziły Panie z kół gospodyń wiejskich – Stowarzyszenie Wadoviana, dzieląc się swoją wiedzą, doświadczeniem oraz pasją do tradycyjnej kuchni.

Na stole pokazowym pojawiły się smakowite dzieła: chałki, gwiazda makowa, chleb pszenno-żytni, domowe masło, pierożki, sernik oraz strucle z makiem.

Każdy z tych wypieków i potraw był dowodem na to, jak wiele można osiągnąć dzięki znajomości tradycyjnych receptur i technik.

Spotkanie dwóch pokoleń okazało się dla młodzieży cennym doświadczeniem. Uczniowie mieli okazję nie tylko doskonalić swoje umiejętności kulinarne, ale także czerpać inspirację z opowieści o dawnych metodach gotowania i pieczenia.

Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją, rozmowami i refleksją nad znaczeniem tradycji w nowoczesnym świecie gastronomii.

 

mgr Grażyna Cabak
mgr inż. Iwona Wiercimak
nauczycielki przedmiotów gastronomicznych