70

Dnia 23.02. 2016 roku uczniowie klas 1g i 2ds- grupa Technik Technologii Żywności wraz z opiekunami udali się na wycieczkę do Zakładu Tłuszczowego „Bielmar” w Bielsku -Białej produkującego margaryny, tłuszcze roślinne i oleje. Celem wycieczki było pokazanie uczniom realiów pracy zawodowej oraz zaznajomienie z etapami produkcji tłuszczów.

 

W dniu 16.II.2017r. w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, odbył się konkurs dla kucharzy pt.: "Finezja smaku potraw półmięsnych".

I miejsce w tym konkursie zdobyła Kamila Górowska, uczennica klasy 2k.


W konkursie uczestniczyło 18 uczniów z szkół gastronomicznych z województwa śląskiego i małopolskiego. Kamila przygotowała; Kaszę gryczaną białą, polędwiczkę wieprzową z kwiatem soli, puree marchewkowe, cebulki czerwone piklowane i ciasto cygaretkowe z dodatkiem miodu. Konkurs przygotowany był profesjonalnie pod względem merytorycznym i organizacyjnym. W jury zasiadali szefowie renomowanych restauracji Podbeskidzia oraz członkowie Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.

Rozstrzygnięto szkolny konkurs plastyczny na najciekawszy plakat o tematyce ochrony danych osobowych.

Do konkursu zgłoszono 12 prac. Swój głos oddało 21 klas (1 głos unieważniono)

I miejsce zajęła:
AGNIESZKA KAŁUŻA – kl. II ci (5 głosów)
PRACA NR 7

II miejsce zajęła:
SYLWIA WOŁOCH – kl. II i (4 głosy)
PRACA NR 2

III miejsce zajęła:
KATARZYNA STANEK – kl. III i (3 głosy)
PRACA NR 5

Już po raz kolejny mieliśmy ogromną przyjemność gościć młodsze koleżanki i kolegów w naszej szkole. Tym razem zaprezentowaliśmy Gimnazjalistom klasy gastronomiczne: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technik Technologii Żywności, Kucharz oraz Cukiernik. Warsztaty, w czasie których przybliżaliśmy powyższe kierunki spotkały się z ogromnym zainteresowaniem Gimnazjalistów. Uczniowie mieli okazję zapoznać się z układem pracowni gastronomicznej, zobaczyć oraz skosztować oryginalnych zakąsek przyrządzonych przez uczniów z klasy 1g. Ponadto dużym zainteresowaniem cieszył sie pokaz carvingu przygotowany przez uczennicę klasy 4dg Anię Poprawę oraz quiz na temat zdrowego odżywiania, który przeprowadziły uczennice klasy 2ds pod czujnym okiem Pani Iwony Wiercimak. Jednak największą kulinarną przyjemność sprawili Gimnazjalistom nasi utalentowani cukiernicy z klasy 2ep, którzy przygotowali pyszne ciasteczka. Jako ciekawostkę uczniowie mogli zobaczyć jak wykonuje się profesjonalną analizę składu ciała przeprowadzaną przez Panią Katarzynę Kozak.

W czwartek 26 stycznia br. odbył się w naszej szkole pokaz wypieków karnawałowych. Wypieki w postaci przepysznych ciast i ciasteczek przygotowali uczniowie 2 klasy ZSZ cukiernik z pomocą uczniów klasy 3b oraz 1g technikum żywienia i usług gastronomicznych, pod czujnym okiem Pani Grażyny Cabak oraz Pani Anny Gibas. Oby częściej gościły w naszych murach takie smakołyki.

 

 

Po drugim dniu zawodów w pływaniu nie ma wątpliwości która szkoła ponadgimnazjalna w powiecie pływa najlepiej. To My a właściwie nasi wspaniali młodzi zawodnicy którzy wywalczyli w konkurencjach indywidualnych aż 12 awansów do zawodów wojewódzkich na dystansie 50 m dziewcząt i chłopców. Zachwycali świetną formą oraz techniką pływania.

W pięknym stylu pożegnali się ze startami w zawodach powiatowych Nasi maturzyści: Olga Galas kl 3j (2 miejsce stylem grzbietowym) oraz Kacper Kowalczyk kl 3n (1 miejsce stylem dowolny).

Najliczniejszą grupę zawodników stanowili uczniowie kl 2n: Alicja Czuba (1 miejsce stylem motylkowym), Marcin Guzdek (1 miejsce stylem grzbietowy), Bartek Sordyl (2 miejsce styl klasyczny), Sebastian Banaś (styl klasyczny), Konrad Guzdek ( styl dowolny).

19 stycznia nasza szkoła po raz kolejny zorganizowała dla Zarządu Koła Powiatowego Polskiego  Związku Niewidomych catering z okazji " Spotkania opłatkowego". Miejscem tego przedsięwzięcia były podziemia Kościoła p.w. Piotra Apostoła. Za realizację odpowiadali poszczególni uczniowie wraz z opiekunami: p. A. Gibas z uczniami kl. 3 g przygotowali na warsztatach pożywny bogracz z kluseczkami, p. G. Cabak z uczniami kl. 3 b upiekli pyszne ciasto świąteczny amerykaniec, p. K. Kozak i p. A. Mikołajek z uczniami kl. 2 ds - kelnerami zadbali o obsługę na miejscu. Wszystkim koordynowała p. A. Knapik - kierownik warsztatów szkolnych. 

25.01.2017r. Na terenie krytej pływalni "Delfin" odbyły się Powiatowe Drużynowe Zawody w Pływaniu dziewcząt i chłopców.

Nasza męska drużyna zdobyła mistrzostwo w klasyfikacji generalnej uwzględniając start sztafety oraz konkurencje indywidualne na dystansie 100 i 50 m.

Świetnie popłynęła również drużyna dziewcząt zajmując w klasyfikacji generalnej III miejsce.

Sztafeta męska awansowała tym samym do zawodów wojewódzkich.

Aktualności szkolne

Ważne ogłoszenie

bip

tablica malopolska

  ■    Plan lekcji (od 2 maja 2017)

Przydatne linki