70

1. Hotel Qubus w Bielsku Białej, hotel i restauracja Molo w Osieku 1- dniowa wycieczka 2017/2018

W dniu 29 listopada uczniowie klasy 1di oraz 2di kształcący się w zawodzie kelner odbyli wycieczkę zawodoznawczą do hotelu Qubus w Bielsku Białej oraz do hotelu i restauracji Molo w Osieku.

Celem wycieczki było poznanie organizacji oraz technik pracy w dziale gastronomicznym powyższych obiektów. Ponadto uczniowie zapoznali się z wyposażeniem części hotelowej oraz dodatkowymi usługami świadczonymi na rzecz gastronomii. Konsultacje z kadrą zawodową pozwalają uczniom poznać ich przyszły rynek pracy oraz standard wymagań w ich zawodzie.

W dniu 5 października odbyły się małe uroczystości w naszej szkole:

Podsumowanie obchodów 70 lecia szkoły, spotkanie nauczycieli przy kawie z okazji Dnia Edukacji Narodowej oraz spotkanie rady powiatu.

Wszystkim umilił spędzenie czasu m . in. bufet kawowy zorganizowany przez kelnerów z klas 2di, 3ds, 4ds pod opieką p.Anny Knapik, p . Agnieszki Mikołajek, p.IwonyWiercimak oraz p. Katarzyny Kozak.

W dniach 13-14.06.2017 panie: Anna Knapik, Anna Gibas, Marta Leśniak, Grażyna Cabak, Iwona Wiercimak brały udział w szkoleniu na temat tortów i deserów w shotach. Szkolenie odbyło się w PAN centrum słodkiej dekoracji w Poznaniu. Temat szkolenia "torty i desery w shotach". Szkolenie prowadziła Pani Małgorzata Weber.

Było to bardzo ciekawe szkolenie w formie teoretyczno - praktycznych zajęć. Szkolenie wprowadza nas w nowe trendy coraz częściej wykorzystywane w produkcji cukierniczej.

23 maja bieżącego roku uczniowie klas: 1 g oraz 1gs (Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technik Technologii Żywności) wraz z opiekunami wybrali się na wycieczkę zawodoznawczą do Chlebowej Chaty.

Jak mówi sam założyciel Chlebowej Chaty - Pan Marian Dudys: “jest to miejsce, gdzie młodzi mogą zobaczyć, a starsi przypomnieć sobie jak wędruje zierenko, aby w postaci chleba znalazło się na stole”. Wizyta w Chlebowej Chacie na wszystkich uczestnikach wywarła ogromne wrażenie. Uczniowie mieli okazję usłyszeć wiele ciekawych informacji na temat produkcji miodu, chleba, masła oraz zobaczyć mnóstwo rekwizytów. Niewątpliwie jednak najwięcej radości młodzieży sprawiła możliwość samodzielnego wypieku podpłomyków oraz ich degustacji z miodem, masłem, serem twarogowym lub smalcem "domowej roboty".

Dnia 31.05.2017 roku odbył się w naszej szkole wewnątrzszkolny konkurs gastronomiczny pt:" Jedzmy smacznie i zdrowo- finezja smaku potraw z wołowiny". Uczniowie z klasy 1g, 1gs, 1di oraz 3ek w czasie 2 godzin mieli za zadnie:

              • przygotować danie zasadnicze, którego podstawę stanowiła wołowina
              • przygotować deser
              • wyporcjować potrawy
              • posprzątać stanowisko pracy
              • zaprezentować potrawę przed komisją oraz omówić jej wartość odżywczą.

Agnieszka Gibas z kl. 2 ds jest zwyciężczynią etapu okręgowego XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Zdrowego Stylu Życia i będzie reprezentować województwo małopolskie w finale olimpiady który odbędzie się w maju.

Trzymamy Kciuki!

W tym dniu w naszej szkole działo się wiele…. Uczniowie klas gastronomicznych, w tym także kelnerzy Technikum nr 2 zorganizowali pokazy z zakresu barmaństwa klasycznego, zdobienia napojów mieszanych, pokazy synchronicznej obsługi kelnerskiej, aranżację stołu okolicznościowego wraz z oprogramowaniem Soga – Pos, niezbędnym w pracy kelnera …….
Uczennice z klasy Technikum kelner wykonywały także dekoracje barmańskie do podawania napojów w szkle, kunszt i sztuka była widoczna na dekoracjach jakie prezentowały Patrycja Węgrzyn i Renata Uniwersał.

 

Dnia 21.04.2017r. w naszej szkole odbyła się I edycja konkursu Masterchef. W konkursie brało udział 12 uczniów. Na przygotowanie potraw i ich podanie uczestnicy mieli 150 minut. Potrawę musieli przygotować z produktów przygotowanych przez komisję w dniu konkursu. Ocenie podlegała między innymi oryginalna receptura, sposób podania i dekoracja.

I miejsce i tytuł szkolnego Masterchefa zdobył Marcin Trzebuniak z klasy 3b
(nagroda – statuetka, blender)

II miejsce – Aleksander Oleksy – klasa 3g
(nagroda – wyciskarka do cytrusów, komplet szklanek)

III miejsce – Katarzyna Kulawiak – klasa 1b
(nagroda – wyciskarka do cytrusów)

W środę przed świętami klasa 2ep- cukiernicy oraz klasa 3b- Technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Pani mgr Grażyny Cabak zaprezentowała swoje umiejętności przygotowując stół z wypiekami z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych.

 

 

Aktualności szkolne

Ważne ogłoszenie

Czas pracy sekretariatu szkoły w czasie ferii zimowych

W dniach od 12.02.2018r. do 20.02.2018r. sekretariat nieczynny.

Natomiast w dniach od 21.02.2018r. do 23.02.2018r. sekretariat czynny od godz. 8.00 do 14.00.


Ogłoszenie - Rekrutacja uzupełniająca na kursy dla uczniów


Ogłoszenie - Rekrutacja uzupełniająca dla nauczycieli

bip

tablica malopolska

  ■    Plan lekcji (od 18 grudnia 2017)

Przydatne linki