uczniowie szkoły

Dnia 12 czerwca br. w CKZiU Nr 1 w Wadowicach został zorganizowany wewnątrzszkolny konkurs cukierniczy pt: "Fantazje na biszkopcie". W konkursie wzięły udział 4 drużyny dwuosobowe. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować ciastka bankietowe na bazie ciasta biszkoptowego. Czas na zrealizowanie zadania wynosił 150 minut.

Poziom był bardzo wysoki. Wszyscy uczestnicy wykazali bardzo duże zaangażowanie oraz umiejętności cukiernicze. Bezkonkurencyjne okazały się uczennice klasy 2gs Zuzanna Szemik oraz Monika Noszka, które zwyciężyły. Uczennice będą reprezentowały naszą szkołę w konkursie "Mam zawód, mam fantazję", który odbędzie się w październiku 2018r.w naszej szkole. Pozostali laureaci konkursu to:

Dnia 4 czerwca 2018 roku w hotelu Kocierz Hotel&SPA w Targanicach odbył się I Międzyszkolny Konkurs Wiedzy Gastronomiczno–Hotelarskiej zorganizowany przez nauczycieli Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1 w Wadowicach. Celem konkursu było rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem i gastronomią oraz podnoszenie poziomu praktycznych i teoretycznych umiejętności zawodowych ujętych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa.

Do konkursu przystąpili uczniowie z CKZiU Nr 1 w Wadowicach oraz uczniowie z Zespołu Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej.

W tegorocznym Dniu Otwartym Szkoły uczniowie klas gastronomicznych pod opieką nauczycieli komisji gastronomicznej przygotowali dla gimnazjalistów różne pokazy tematyczne. Uczniowie klasy 1di, 2di, 3ds, 2g, 2kp, 3k oraz 3ep, jak i absolwenci naszej szkoły starali się zainteresować odwiedzających kierunkami zawodowymi – KELNEREM, CUKIERNIKIEM, KUCHARZEM, TECHNIKIEM ŻYWIENIA, TECHNIKIEM TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI. Uczniowie na każdych stoiskach, promując poszczególne kierunki kształcenia,przekazywali ciekawe informacje, wykonywali prezentacje, zorganizowali aranżację stołu okolicznościowego, pokaz kulinarny, cukierniczy, barmański, baristyczny. Absolwenci, wspierając uczniów także przekazywali swoje doświadczenia zawodowe, nabyte po skończeniu szkoły.

1. Hotel Qubus w Bielsku Białej, hotel i restauracja Molo w Osieku 1- dniowa wycieczka 2017/2018

W dniu 29 listopada uczniowie klasy 1di oraz 2di kształcący się w zawodzie kelner odbyli wycieczkę zawodoznawczą do hotelu Qubus w Bielsku Białej oraz do hotelu i restauracji Molo w Osieku.

Celem wycieczki było poznanie organizacji oraz technik pracy w dziale gastronomicznym powyższych obiektów. Ponadto uczniowie zapoznali się z wyposażeniem części hotelowej oraz dodatkowymi usługami świadczonymi na rzecz gastronomii. Konsultacje z kadrą zawodową pozwalają uczniom poznać ich przyszły rynek pracy oraz standard wymagań w ich zawodzie.

W dniu 5 października odbyły się małe uroczystości w naszej szkole:

Podsumowanie obchodów 70 lecia szkoły, spotkanie nauczycieli przy kawie z okazji Dnia Edukacji Narodowej oraz spotkanie rady powiatu.

Wszystkim umilił spędzenie czasu m . in. bufet kawowy zorganizowany przez kelnerów z klas 2di, 3ds, 4ds pod opieką p.Anny Knapik, p . Agnieszki Mikołajek, p.IwonyWiercimak oraz p. Katarzyny Kozak.

W dniach 13-14.06.2017 panie: Anna Knapik, Anna Gibas, Marta Leśniak, Grażyna Cabak, Iwona Wiercimak brały udział w szkoleniu na temat tortów i deserów w shotach. Szkolenie odbyło się w PAN centrum słodkiej dekoracji w Poznaniu. Temat szkolenia "torty i desery w shotach". Szkolenie prowadziła Pani Małgorzata Weber.

Było to bardzo ciekawe szkolenie w formie teoretyczno - praktycznych zajęć. Szkolenie wprowadza nas w nowe trendy coraz częściej wykorzystywane w produkcji cukierniczej.

23 maja bieżącego roku uczniowie klas: 1 g oraz 1gs (Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technik Technologii Żywności) wraz z opiekunami wybrali się na wycieczkę zawodoznawczą do Chlebowej Chaty.

Jak mówi sam założyciel Chlebowej Chaty - Pan Marian Dudys: “jest to miejsce, gdzie młodzi mogą zobaczyć, a starsi przypomnieć sobie jak wędruje zierenko, aby w postaci chleba znalazło się na stole”. Wizyta w Chlebowej Chacie na wszystkich uczestnikach wywarła ogromne wrażenie. Uczniowie mieli okazję usłyszeć wiele ciekawych informacji na temat produkcji miodu, chleba, masła oraz zobaczyć mnóstwo rekwizytów. Niewątpliwie jednak najwięcej radości młodzieży sprawiła możliwość samodzielnego wypieku podpłomyków oraz ich degustacji z miodem, masłem, serem twarogowym lub smalcem "domowej roboty".

Dnia 31.05.2017 roku odbył się w naszej szkole wewnątrzszkolny konkurs gastronomiczny pt:" Jedzmy smacznie i zdrowo- finezja smaku potraw z wołowiny". Uczniowie z klasy 1g, 1gs, 1di oraz 3ek w czasie 2 godzin mieli za zadnie:

              • przygotować danie zasadnicze, którego podstawę stanowiła wołowina
              • przygotować deser
              • wyporcjować potrawy
              • posprzątać stanowisko pracy
              • zaprezentować potrawę przed komisją oraz omówić jej wartość odżywczą.

Agnieszka Gibas z kl. 2 ds jest zwyciężczynią etapu okręgowego XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Zdrowego Stylu Życia i będzie reprezentować województwo małopolskie w finale olimpiady który odbędzie się w maju.

Trzymamy Kciuki!

Aktualności szkolne

Ważne ogłoszenie

bip

tablica malopolska

  ■    Plan lekcji (maj 2018)

Przydatne linki