70

26 października 2017 roku odbył się konkurs dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych naszego regionu „Dowiedz się więcej o funduszach unijnych” zorganizowany przez Stowarzyszenie LGD „Wadoviana”. Celem konkursu było rozwijanie wśród uczniów zainteresowania „małą ojczyzną” oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat działań realizowanych i finansowanych ze środków unijnych, w szczególności w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

W konkursie wzięli udział uczniowie z pięciu szkół w Wadowicach i Andrychowie. Naszą szkołę reprezentowały trzy osoby z klasy 3a pod opieką pani Elżbiety Paluchowskiej. Jak się okazało Magdalena Orzechowska okazała się bezkonkurencyjna i zdobyła I miejsce. 13 listopada odbyło się uroczyste wręczenie nagród.

W dniu 5 października odbyły się małe uroczystości w naszej szkole:

Podsumowanie obchodów 70 lecia szkoły, spotkanie nauczycieli przy kawie z okazji Dnia Edukacji Narodowej oraz spotkanie rady powiatu.

Wszystkim umilił spędzenie czasu m . in. bufet kawowy zorganizowany przez kelnerów z klas 2di, 3ds, 4ds pod opieką p.Anny Knapik, p . Agnieszki Mikołajek, p.IwonyWiercimak oraz p. Katarzyny Kozak.

W dniach 13-14.06.2017 panie: Anna Knapik, Anna Gibas, Marta Leśniak, Grażyna Cabak, Iwona Wiercimak brały udział w szkoleniu na temat tortów i deserów w shotach. Szkolenie odbyło się w PAN centrum słodkiej dekoracji w Poznaniu. Temat szkolenia "torty i desery w shotach". Szkolenie prowadziła Pani Małgorzata Weber.

Było to bardzo ciekawe szkolenie w formie teoretyczno - praktycznych zajęć. Szkolenie wprowadza nas w nowe trendy coraz częściej wykorzystywane w produkcji cukierniczej.

W dniach 29-31 maja klasy ekonomiczne wraz z wychowawcami i opiekunami z naszej szkoły – 2a i 3a miały szansę na odpoczynek przed ostatnim miesiącem nauki i integrację międzyklasową. 

W ramach tej chwili wytchnienia pierwszego dnia zwiedzili oni Ołomuniec – jedno z najbardziej znaczących miast Czech, historyczną stolicę Moraw. W samym centrum Ołomuńca uczniowie mogli podziwiać Rynek Górny z ratuszem oraz kolumną Trójcy Przenajświętszej, a następnie w innej części miasta Katedrę św. Wacława. Popołudniem cała grupa miała szansę podziwiać piękno Morawskiego Krasu – jednego z najwspanialszych regionów krasowych w środkowej Europie. Zwiedziła ona tam Jaskinie Punkevní oraz dno przepaści Macocha, korzystając również ze spływu łodziami podziemną rzeczką Punkvią.

Już po raz trzeci nasza szkoła zdobyła tytuł Najaktywniejszej szkoły w programie "Otwarta firma- biznes przy tablicy" w roku szkolnym 2016/2017. W dniach 14-18 listopada 2016 r. odbyła się dziewiąta edycja programu Otwarta firma w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości.

W programie wzięło udział 84 555 uczniów, 721 szkół i 2960 firm i instytucji z całej Polski, w tym również nasza szkoła.

Jak co roku programowi towarzyszył Konkurs na Najaktywniejszą Szkołę. Komisja Konkursowa wyłoniła 40 najaktywniejszych szkół zgodnie z Regulaminem Konkursu. Znaleźliśmy się wśród laureatów.

23 maja bieżącego roku uczniowie klas: 1 g oraz 1gs (Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technik Technologii Żywności) wraz z opiekunami wybrali się na wycieczkę zawodoznawczą do Chlebowej Chaty.

Jak mówi sam założyciel Chlebowej Chaty - Pan Marian Dudys: “jest to miejsce, gdzie młodzi mogą zobaczyć, a starsi przypomnieć sobie jak wędruje zierenko, aby w postaci chleba znalazło się na stole”. Wizyta w Chlebowej Chacie na wszystkich uczestnikach wywarła ogromne wrażenie. Uczniowie mieli okazję usłyszeć wiele ciekawych informacji na temat produkcji miodu, chleba, masła oraz zobaczyć mnóstwo rekwizytów. Niewątpliwie jednak najwięcej radości młodzieży sprawiła możliwość samodzielnego wypieku podpłomyków oraz ich degustacji z miodem, masłem, serem twarogowym lub smalcem "domowej roboty".

Dnia 31.05.2017 roku odbył się w naszej szkole wewnątrzszkolny konkurs gastronomiczny pt:" Jedzmy smacznie i zdrowo- finezja smaku potraw z wołowiny". Uczniowie z klasy 1g, 1gs, 1di oraz 3ek w czasie 2 godzin mieli za zadnie:

              • przygotować danie zasadnicze, którego podstawę stanowiła wołowina
              • przygotować deser
              • wyporcjować potrawy
              • posprzątać stanowisko pracy
              • zaprezentować potrawę przed komisją oraz omówić jej wartość odżywczą.

Agnieszka Gibas z kl. 2 ds jest zwyciężczynią etapu okręgowego XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Zdrowego Stylu Życia i będzie reprezentować województwo małopolskie w finale olimpiady który odbędzie się w maju.

Trzymamy Kciuki!

W tym dniu w naszej szkole działo się wiele…. Uczniowie klas gastronomicznych, w tym także kelnerzy Technikum nr 2 zorganizowali pokazy z zakresu barmaństwa klasycznego, zdobienia napojów mieszanych, pokazy synchronicznej obsługi kelnerskiej, aranżację stołu okolicznościowego wraz z oprogramowaniem Soga – Pos, niezbędnym w pracy kelnera …….
Uczennice z klasy Technikum kelner wykonywały także dekoracje barmańskie do podawania napojów w szkle, kunszt i sztuka była widoczna na dekoracjach jakie prezentowały Patrycja Węgrzyn i Renata Uniwersał.

 

Aktualności szkolne

Ważne ogłoszenie

bip

tablica malopolska

  ■    Plan lekcji (od 2 maja 2017)

Przydatne linki